
Stell av bue og piler i tre
Buen
En trebuen må behandles pent. Med rett behandling kan du ha glede av din bue i mange mange år. Buen bør oppbevares inne i ett tørt rom. Den kan stå, eller ligge på to knagger på veggen. Buer blir slitt, men sjeldent så mye at det gir anledning til noe videre vedlikeholdsarbeid.
En ny bue bør skytes inn. Innskyting betyr å venne den nye bue til å bli spennt helt. Dette tar noen hundre skudd. Begynn med å skyte 100 piler, der du trekker strengen ca. halve pilens lengde. Dernest skyter du ca. 100 piler, der du trekker strengen ca. 3/4 av pilens lengde. Nå skyter du 100 skudd, der du nesten trekker helt opp, men holder igjen noen få centimeter. Nå vil buen være skutt inn, og du kan tryggt trekke så langt som buen er ment til.
Det er meget viktig aldri å la buen stå med strengen på for lenge om gangen. Ta av strengen med en gang du er ferdig med å skyte. Og ALDRI trekk buen lenger enn den er ment til. Er buen vant til å bli trekkt 71 cm. gjennom lang tid, og det plutselig kommer en og trekker din bue 75 cm, kan buen bli skadet for alltid, med dårlig kasteevne som resultat. Er du riktig uheldig kan buen knekke! Så du bør ikke låne din bue vekk uten videre.
Det kan være en god idé å sy en "sokk" til din bue. Den lages av kraftig stoff, eller skinn, og beskytter buen under transport hist og her.
Har du brukt buen i mange år, og begynner lakken å bli slitt, er det ikke noe i veien for å gi den ny lakk. Da kan du finne fram litt alkyd (olje) lakk og ett stykke fint sandpapir. Spenn håndtaket fast i en skustikke eller lignende, matt forsiktig ned den gamle lakk, tørk bort støvet, og lakker den på nytt. Ett eller to tynne strøk burde holde.
Pilene dine
Hvis du passer godt på dine piler kan du ha dem lenge. De trenger ikke så mye vedlikehold. Det viktigste er at de blir lagret rigtig. De bør lagres opp rett stående i ett stativ eller i ett kogger i ett temperert rom. Likevel vil du kunne oppleve at de kan slå seg, og bli skeive. Derfor er det viktig at du lærer å rette dem ut.
Du retter en pil ved å holde skaftet med begge hender, samtidig som du sikter nedover skaftet. Du bøyer med hendene på hva som måtte være av skeivheter, inntil pilen er helt rett. Dette må ofte gjentas noen ganger. Ikke vær redd for å bøye kraftig på pilen. Pilene kan slå seg igjen etter at du har rettet dem, så se over dam av og til.

Skyter du mye, kan lakk eller annen overflatebehandling bli slitt. Pilene som lages hoss Trebuen lakkeres med vannbasert lakk. Skaff deg en vannbasert lakk, matt ned den del av skaftet som er slitt med fint sandpapir (som regel framenden). Heretter stryker du ett lag med lakk på, og lar dem tørke stående i ett skrustikke, eller en liten trekloss med huller i. Gjør dette to gange, da bør de holde noen år.
Det er ikke uvanlig å ødelegge nocken på pilen under skyting. Prøv å finne alle stumper som har gått av, og lim dem fast med en dråpe superlim. Finner du ikke stumpene, kan du slipe ned bruddstedet og lime en liten trebit på. Når limet er tørt, former du en ny nock med fil og en fintannet sag.
Hvis du har kjøpt pile hos Trebuen er de oftest beviklet. Lakken på beviklingen slites rimelig fort, og det kan være en god ide å lakke over disse stedene ofte. Kjøp en flaske klar neglelakk og legg i koggeret ditt. Da kan du lakkere når du ser tråden begynner å bli slitt.
Strengen
Strengen blir mest slitt av alt. Det er derfor viktig å vokse den jevnlig. En får kjøpt strengevoks, men det går an å lage selv også. Bland like deler av harpiks og bivoks, og smelt det sammen i en kaserolle. Hell det i en liten plastik beholder, og la det størkne. Etterpå tar du voksen ut, og legger en liten klump i dit pilkogger. Da har du det alltid for hånden, og gnir det på strengen der den slites. Dette er viktigst for strenger av naturfiber.